Modern étterem, modern kori energia

Életemben egyszer jártam csupán egy igazán különleges étteremben (mármint megjelenésében), ami egy régi épületből volt kialakítva, és egy borpincészethez tartozott – nem borospince volt ugyan, de hasonló hangulatot árasztott. Egy nagyon jó lakomát fogyasztottunk el ott a barátainkkal finom borok kíséretében. Érdekes ez nálam egyébként, hogy szeretem a történelemhez köthető dolgokat, viszont a mindennapi, praktikus életben egy igazán modern, az innovációkat szemmel tartó embernek gondolom magam. Még ha az éttermeket tekintve belföldön nem is találkoztam hasonló, exkluzív élményt adó enteriőrrel, ízekben annál inkább érdekes kihívóira akadt a pincészet vendéglátó egysége. Folyton kutatom az új ízkombinációkat – finnyás se vagyok, szóval ilyen tekintetben könnyű dolgom van -, és mindig is azt vallottam, hogy sokkal jobb szokás élményekre költeni, mint feleslegesen tárgyakat halmozni magunk körül. Szeretem, ha egy étterem meg tud lepni. Más az, amikor az ember a vasárnapi, otthoni ízeket szeretné visszakapni, vagy csak egy kiadósat enne. Elválik egymástól a mindennapi igények kiszolgálása és a művészeti ágként értelmezhető ételköltemények alkotása. Utóbbi nyilván nem mindennapos az életemben, hiszen egészen más árfekvéssel dolgoznak a fine dining éttermek, de évente néhány alkalommal megengedhetem magamnak, hogy áldozzak az ételművészet oltárán.

Nagy vágyam az, hogy külföldön is felfedezhessem ezeket az exkluzív élményt adó helyeket. Van olyan étterem, amit már régen kinéztem, ami egy szikla szélén található, olyan is, ami egy felújított váron belül kapott helyt, és számos olyan számomra vonzó vendéglátó hely is akad, ami 50+ emelet magasan várja a vendégeit (akik jó esetben nem tériszonyosak, vagy legalábbis ha azok, nem közvetlenül az ablakok mellé ülnek).

Az egyik ilyen “étterem-járásom” során kerültem nagyon jó barátságba egy séffel, aki egy jól menő helyen dolgozott akkor, de már fontolgatta, hogy saját helyet nyitna, ahol teljesen az ő koncepciói valósulnak meg. Sok év kemény munkájával ez most úgy tűnik, megvalósulni látszik, ráadásul kifejezetten zöld megoldásokat szeretne a koncepció alapjául megvalósítani. Az idényzöldségek és -gyümölcsök használata mellett a lehető legkorszerűbb energiarendszert szeretné kialakítani az étteremben: napelemes rendszer kiépíttetését tervezi.

Mindehhez természetesen előbb fel kellett térképeznie a részletes információkat erről az egész dologról. Mekkora egy napelem panel mérete, ez alapján mekkora hely kell nekik összesen, egyáltalán hány darab? Hány éven belül térül meg és mennyit spórolhat vele hosszabb távon? Milyen feltételeknek kell megfelelnie ahhoz egy épületnek, hogy alkalmas legyen napelem rendszer telepítésére és problémamentes legyen maga a működése is? Nagyon sok felmerülő kérdés van ilyenkor, teljesen jogosan, ám szerencsére minden érdeklődőnek, köztük a cimborámnak is akad egy segítsége ehhez a mindenképpen alapos megfontolást igénylő projekthez: ez a napelemesrendszerek.info weboldal, ahol számos hasznos adat, jó tanács és információ érhető el a napelem rendszerek melletti döntés szinte minden mozzanatával kapcsolatban. Korábban lehetséges, hogy számos különböző oldalról kellett összeollózni azt a sok információt, ami ilyenkor az embernek kell, de most minden itt van egy helyen. És ez még közel sem minden, ugyanis azon felül, hogyan válasszuk ki a számunkra megfelelő napelemet, illetve mekkora egy napelem panel mérete, szóval az elméleti és gyakorlati kérdéseken felül már szinte egyből a gyakorlatba is vethetjük magunkat, ha szeretnénk. Ugyanis az oldalon belül elérhető egy olyan űrlap, amelynek segítségével a megyénkhez tartozó területi képviselőhöz is eljuthatunk, ha komolyan érdeklődünk napelem rendszer kiépítése iránt. Tulajdonképpen az adataink megadása itt történik, ezen az űrlapon. Először meg kell adnunk a jelenlegi, havi áramszámlánk (vagy annak a tervezett) összegét. Majd az érintett megye kiválasztása következik, utána a név, mobilszám, e-mail cím megadása és maga az üzenet, amit szeretnénk eljuttatni – illetve ha van bármi olyan dolog, amit már az elején fontosnak tartunk kiemelni, vagy kérdésünk maradt a honlap átnézését követően is, azt ide írjuk le nyugodt szívvel. A weboldalon olvasottak szerint megkeresésünk után rövidesen számíthatunk arra, hogy megkeresnek bennünket a tervezéssel és a kivitelezéssel megyei szinten foglalkozó partnerek.

Mint ahogy az oldalon is írják, a napfény a legjobb megújuló energiaforrás – nyilván ez akkor lesz igaz, ha rendelkezésünkre áll a felhasználásához szükséges megfelelő eszköz is. Mindenki szerencséjére ez a technológia már régóta adott, csak tudni kell élni vele, másik előnye pedig, hogy az utóbbi évtizedekben egyre gyorsabb ütemben indult fejlődésnek, illetve nem kevés állami támogatás is megpályázható volt hozzá világszerte, hiszen a “zöldítés” nagyon fontos téma manapság. Egyre több háztartás szavaz a megújuló energia mellett és dönt úgy, hogy fotovoltaikus rendszerre vált, ám mindehhez több lépés vezet. Ennek megkönnyítésére is jött létre részben az oldal, vagyis először is érdemes megismerni, hogyan is működnek egészen pontosan a napelem rendszerek.

Hogyan működik tehát és mi a döntő? A napelem panel mérete? Az épület elhelyezkedése? Az inverter típusa? Valamennyire mindegyik igaz. Az inverter kiválasztása azért döntő fontosságú, mert a napelem ugyan szorgosan termeli az energiát a napfényből, de azt mi még abban a formában nem tudjuk felhasználni sem a konyhánkban, sem a nappalinkban, hálószobánkban, vagy bármely egyéb helyiségünkben.
Ugyanis ami így létrejön, azt nevezik egyenáramnak, melyet előbb még váltóárammá kell átalakítani – ez pedig az egyik legfontosabb feladat, amit bizony az inverter végez el. Az inverter emellett speciális, védelmi feladatokat is ellát, így ez tipikusan az az eleme a rendszernek, amin nem érdemes spórolni. A magasabb ár valóban magasabb minőséget, hosszabb élettartamot garantál.

Először is tehát felmérés szükséges ahhoz, hogy megtalálható legyen a lehető legjobb, személyre szabott megoldás minden egyes ügyfél számára. Ez tulajdonképpen a 0. lépésnek is tekinthető, ha az utánaolvasást és a kapcsolatfelvételt nem számítjuk bele. Ilyenkor az épület fekvésétől elkezdve a lehetséges árnyékoló tényezőkön át (fák, szomszédos épületek) a tetőig számos dolgot átvizsgálnak, és vannak olyan műszaki tényezők, amik mellett nem lehet csak úgy egyszerűen eltekinteni. Ha minden kötél szakad – abban az értelemben, hogy tetőre semmiképp sem minősítik telepíthetőnek az általunk áhított napelem rendszert -, akkor még mindig lehetőségünk van arra, hogy a tető helyett a földre telepítés mellett döntsünk, de természetesen ehhez is meg kell bizonyos feltételeknek felelni.

Az információk mellett számos olvasmányosabb jellegű cikk is megtalálható az oldalon, a címek alapján mindenki kiválaszthatja a számára érdekes témákat a blogbejegyzések közül. Engem például nagyon érdekelt, hogy napelem rendszer tekintetében mik lehetnek a lapos tetők előnyei és hátrányai, így legutoljára például ezt a cikket olvastam. De a haverom is küldött már innen érdekességeket, hiszen az ő gondolatai most folyton a napelem rendszer telepítése körül járnak, nemsokára mennek hozzá felmérésre. Lehet, hogy én is beruházok egyre…