Középkori étterem ultramodern energiatermeléssel

Az egyik barátom remek vállalkozói vénával rendelkezik. Gyerekkorom óta ismerem, és ő volt az, aki már alsó tagozatban is cukorkával kereskedett az iskolában. A vérében van az üzlet, ám nem számítottam rá, hogy valaha is olyan remek ötlete támad, mint egy középkori étterem nyitása.

Alig vártam már, hogy személyesen is szétnézhessek ott. Különleges hangulat, ínycsiklandó ételek, és menő, középkori lovagi ruhák vártak minket. Magával ragadott az egész néhány perc alatt. Persze az élmény kitűnő, de az üzleti része is érdekelt a dolgoknak, így hát erről tárgyaltunk bővebben Pistivel.

István barátom megosztotta velem azt az elvét, ami alapján az üzleti sikereit megvalósította: mindenben a hosszútávú befektetést keresi, a munkaerőtől kezdve egészen az energia felhasználásig. Apropó, energia! Amikor tanácsot kértem tőle, mit tudnék a leggyorsabban és legkönnyebben ellesni tőle, megelemlített nekem egy napelemekre vonatkozó pályázatot.

A napelemek, pályázatok akár magánszemélyeknek is elérhetőek. Nulla százalékos kölcsönből lehet finanszírozni a házunk energetikai felújítását, és ha ezt mondjuk napelemre költjük, akkor akár befektetésként is tekinthetünk az egészre.

Nagyon tetszett az ötlet. Tényleg jó befektetésnek tűnt, akár egy üzletben, akár az otthonunkban. Ha valaki napelemet szereltet be, annak az ára 8-10 év alatt megtérül. Ez már önmagában jól hangzik, hát még úgy, hogyha ezt a kamatmentes kölcsönből valósítjuk meg! Nincs szükség egyben milliókra, csupán a kivitelezés költségének 10 százalékával kell rendelkeznünk ahhoz, hogy megigényelhessük a szóban forgó pályázatot.

Ha ezek a személyi feltételek a helyén vannak, akkor jöhetnek a házunkra vonatkozó szabályok: erős tetővel kell rendelkezni, hogy elbírja az elemeket. Ha ez megvan, és a dőlésszög is jó, akkor már csak imádkoznunk kell, hogy elég nagy legyen a tető ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű napelem kerülhessen rá. Ezeknek a feltételeknek a meglétét egy szakértő helyszíni szemle alkalmával tudja megállapítani.

Apropó: honnan tudjuk, hogy mennyi napelemre van szükség? Nyugalom, ez a szakértő dolga. A villamosság szakember felméri az áramfogyasztási szokásainkat, és ez alapján fog számolni. Fontos őt tájékoztatni arról is, hogy a jövőben ezek a magatartási szokások változhatnak-e jelentősen! Ez azért fontos, mert nem csak a napelemek száma, hanem a kiválasztott inverter teljesítménye is ettől függ.

Az inverter egy nagyon fontos, nélkülözhetetlen eleme a napelem rendszernek. Ez a készülék alakítja az elemek által megtermelt váltóáramot a háztartási gépek számára felhasználható egyenárammá. Minél több áramot használunk, annál nagyobb teljesítményű inverterre lesz szükség.

Egy profi szakértő mindig arra törekszik, hogy nullás, vagy akár pluszos számlákat produkáljon majd a rendszer a felszerelést követően. Magyarul innentől fogva nem fizetünk áramszámlát, vagy épp egyenesen a szolgáltató fog fizetni nekünk! Hogyan lehetséges ez? A modern rendszereket úgy alakítják ki, hogyha a napelemünk több áramot termel, mint amennyit mi fel tudunk használni, akkor a hálózatba visszatáplálva ezt ki fogja fizetni nekünk a helyi villamosenergia szolgáltató.

Itt értettem meg, miért is mondja Pisti, hogy ez remek befektetés. A legrosszabb eset az, hogy innentől fogva nem fizetek többé villanyszámlát. Ez már önmagában is nagyszerű, nemhogy, ha még vissza is kapok pénzt!

Neki is láttam, hogy utána járjak, hogyan lehet a napelemek pályázatok esetében a tettek mezejére lépni. Találtam egy oldalt, ahol mindent remekül összefoglaltak, és még segítő kezet is nyújtanak azoknak, akik meg akarják ezt igényelni. A teljes papírmunkát elintézik helyettünk, valamint a szakemberek felkutatásában is segítenek.

Hálás vagyok Pistinek, hogy leült velem minderről beszélgetni, és ilyen fantasztikus ötletet adott!