Korhű lovagi torna, napelemekkel működtetve

Egy várszállóban jártunk az év elején, ahol a foglalásunk része volt a lovagi torna és egy igazi középkori lakomán való részvétel is. Az egész nagyon korhű és valóságos volt, az étteremben nem voltak evőeszközök és a lovagi tornán is teljesen korabeli köntösben mutatkoztak be a lovasok. A program után másnap lovas kocsiztunk egyet, ahol az egyik lovas volt a kocsisunk, akitől sokat megtudtunk a szálló működéséről. Ő mesélte, hogy pár éve napelemes rendszert telepítettek a bemutató csarnokra és a napelem megtérülése nem is kérdőjelezhető meg, hiszen a teljes világítási rendszert sikerül a napelemekről működtetni.

A beszélgetésünket követően utánaolvastam a sporoljnapelemmel.hu oldalon, hogy mit is kell tudni a napelemek megtérüléséről, mert kicsit szkeptikus voltam, hogy lehetséges-e ennek a hatalmas épületnek a világítása, ilyen korszerű módon. Az oldalon jól érthetően és hasznos, életszerű példákkal szemléltetve magyarázzák el, mit is kell érteni megtérülés alatt. A teljes megtérülés átlagosan 8-10 évre tehető, de a rendszer már a beüzemeléstől könnyíthet a kiadásainkon, így ha a befektetés megtörtént máris elkezdhetünk félretenni. A napelemek áramot szolgáltatnak a házunk minden elektronikai készülékének, így a napelem által eljuttatott energia miatt a villanyszámlánk szép lassan eltűnik, hiszen a szolgáltatótól nem kell már áramot vásárolnunk és fizetni a havi csekkeket. A sporoljnapelemmel.hu oldala ír a lehetőségeinkről is, hogy hogyan tudjuk a fel nem használt áramot úgymond hasznosan felhasználni és beleforgatni az áramszámlánk további csökkentésébe. Az oldalon lehetőséged van árajánlatot is kérni, ami egy teljesen ingyenes telefonbeszélgetést majd egy helyszíni felmérést von maga után. A telefonbeszélgetésen olyan kérdésekkel fogsz találkozni, ami segíti a céget abban, hogy minél pontosabban fel tudják mérni mire van szükséged, mekkora az átlagos áramfogyasztása a háznak. A helyszínen pedig kívül-belül átnézik az ingatlant, hogy milyen tényezők befolyásolhatják a napelem megfelelő működését, mint például a tető dőlésszöge vagy a ház tájolása, illetve, hogy a házunk alkalmas-e egyáltalán a rendszer telepítésére vagy valamilyen átalakításra szükség van-e a hatékonyabb működéshez.

A sporoljnapelemmel.hu honlapon nincsenek árak feltüntetve, hiszen tényleg teljesen egyedi árajánlatokkal dolgoznak, így nem lenne logikus összegeket írni, hiszen nem lennének releváns és jól használható adatok. Ezzel szemben viszont, az nagy segítség, hogy az érdeklődés és a felmérés ingyenes, így nyugodtan belevághatunk a projektbe, feltehetjük a kérdéseink a napelem megtérülésével vagy bármi más témához kapcsolódó kérdéssel kapcsolatban, úgy, hogy nem vagyunk belekényszerítve egy fizető helyzetbe. Az oldalon körülnézve más érdekes cikkel is találkozhatsz, ha érdekel ez a topik. Olvastam különböző pályázati lehetőségekről, amivel könnyebben elérhető a rendszer telepítése, illetve az energiatudatosságról és általánosságban a napelem működéséről is.