Éttermem energetikai korszerűsítéséhez kértem tanúsítványt

Már jó ideje szakácsként dolgozom egy neves étterem konyháján. Mindig is arról álmodoztam, hogy megnyitom saját középkori stílusú éttermemet, mely csak a nevében lesz középkori, technológiailag viszont a legmodernebb és legkorszerűbb gépészetet képzeltem el. Sosem volt merszem azonban belevágni, mert egy ilyen étteremnyitás hatalmas pénzösszegbe kerül. A lökést azt adta meg, hogy a nagybátyámtól örököltem egy üzlethelyiséget, mely eléggé lepukkant állapotban volt, de tökéletes helyen található, ahol nagy a forgalom és biztosan sokan betérnének egy-két finom fogásra. Mielőtt belevágtam volna a projektbe, kikértem ügyvéd és felújítás kivitelező cégek véleményét is.

Az ügyvéd azt tanácsolta, hogy egy energetikai tanúsítvány lekérdezés nem ártana, mielőtt nekikezdek a felújításnak, ugyanis ez befolyásolhatja a banki kölcsön mértékét. Fedezetként nem biztos, hogy befogadná a bank ezt a romos, rossz állapotú házat. Felvettem a kapcsolatot egy értékbecsléssel és energetikai tanúsítvánnyal foglalkozó céggel, akiket az e-tanusitas.eu weboldalon találtam meg, ők teljeskörűen tudtak nekem segítséget nyújtani a témában, mert a tanúsítás mellett kivitelezők, pályázatírók ajánlásával is foglalkoztak. Az energetikai tanúsítvány lekérdezést, amennyiben nem rendelkezünk ezzel a dokumentummal, az Országos Építésügyi Nyilvántartásiban tehetjük meg, ahol a helyrajzi szám és a pontos cím ismeretében megkereshetjük az érvényben lévő okmányt az adott ingatlanra. Az örökölt üzlethelyiségre nem volt a rendszerben érvényes okmány, így azt tanácsolta a tanúsító cég, hogy készítsünk egyet még a banki értékbecslés és a pályázat elkészítése előtt.

Mivel az egész ügyletet velük bonyolítom, így kedvezményes áron készítették el nekem az értékbecslést, egyébként az én ingatlanom kategóriájában, a 150 nm-es lakás értékbecslése 15.990 Ft, mely tartalmazza a kiszállási díjat, a helyszíni felmérést, a szakértői jelentés elkészítését és a dokumentum elektronikus vagy postai kézbesítését. Mivel az értékbecslést és és az energetikai tanúsítást is ettől a cégtől rendeltem, így kaptam 50%-os kedvezményt az értékbecslés árából, az energetikai tanúsítvány ára 150 nm-re egy vidéki városban pedig 19.990 Ft, így összesen 28.000 Ft-ot fizettem a szükséges dokumentumokért. Az e-tanusitas.eu csapata ajánlott nekem pályázatírókat és kivitelezőket, akik korrekt és ajánlatot adtak nekem, így képbe kerültem az étteremnyitás költségeivel kapcsolatban.

2 év munkájába került, de végül sikerült megnyitni a saját éttermemet, mely az Excalibur nevet kapta, külsőre olyan érzése lehetett a vendégnek, mintha a középkorba csöppent volna, az étterem felépítése azonban a legmodernebb elvárásoknak is megfelel. Napelem, szigetelés, 3 rétegű védőgázos fa nyílászárók, környezetbarát emésztő és még sok egyéb modern megoldás biztosította, hogy az épület energetikailag a legoptimálisabban kerüljön kivitelezésre.