Egy gyerekkori álmom vált valóra, amikor megnyitottam a saját éttermem

Már óvodás korom óta rajongtam a történelmi mondák és tanmesék iránt. Megszállottan tapadtam a tévére, amikor a Mátyás király kalandjairól szóló rajzfilm volt műsoron. Arról nem is beszélve, hogy mennyire szerettem a középkori hősök életét megelevenítő filmeket. Különösen izgatott voltam, amikor általános iskolában, ha jól emlékszem talán negyedikes koromban a Sümegi várhoz mentünk osztálykirándulásra. Miután a várat körbejártuk, egy középkori étterembe vittek el minket, ahol a vendéglátóinknak tökéletesen sikerült visszaadniuk egy korabeli lakoma hangulatát. Bár maga a vár is gyönyörű volt, szerintem mégis mindenkinek ez volt a legemlékezetesebb élmény a kirándulásról. Nekem pedig ez az élmény adott egy olyan álmot, amit tudtam, hogy meg akarok majd valósítani: eldöntöttem, hogy ha “nagy” leszek, saját historikus éttermet fogok nyitni.

Most pedig itt vagyok felnőttként, és nyitásra készen áll az étterem, ami hihetetlen számomra. Éveken keresztül gyűjtögettem a pénzt a nagy projektre, és végre beérett a gyümölcse. Az étterem berendezésében szerettem volna visszaadni a középkor hangulatát, de azzal is tisztában voltam, hogy mégis csak a 21. században élünk… Így hát úgy döntöttem, hogy ha a kereteim engedik, napelemek segítségével termelném meg a konyhai eszközök működtetéséhez és a világításhoz szükséges áramot. És ha nagyon megengedőek akarunk lenni, annyiból ez autentikus, hogy a középkorban is minimális károsanyag kibocsátással működtették a konyhákat. Hát most én is úgy fogom, csak egy modern eszközzel. Ehhez azonban még a tervezési státuszban fel kellett mérnem, hogy mekkora napelem rendszerre lenne szükségem.

Ehhez egy mérnök ismerősöm segítségét is kértem, aki azt mondta, szerinte a 6 kw teljesítményű napelemes rendszer nekem elég lenne (hiszen nem túl nagy az étterem). Ezek után kivitelezőt kellett találni, és jó lett volna tudni, mennyibe fog ez nekem kerülni. Rákerestem a “napelem 6 kw ár” kulcsszavakra, és kíváncsian vártam, hogy milyen összegek fogadnak majd engem a kereső túloldalán. Így találtam rá a napelemrendszer.hu oldalra. Ezen az oldalon nem csak az árakat találtam meg, hanem még egy konkrét 6 kw-os rendszer kivitelezésének a példáját is. A történet elég konkrét volt, így örültem, hogy egy hiteles napelemekkel foglalkozó weboldalt találtam, ami mögött egy hiteles kivitelező áll. Az ekkora méretű rendszer ára egyébként 2.197.000 forintnál indul, ami elsőre elég soknak tűnhet. De amint belegondoltam, hogy 8-10 éven belül megtérül, és környezetbarát éttermet üzemeltethetek, egyből beláttam, hogy megéri ezt az összeget.

Ahogy elnéztem, ez a rendszer ráadásul nem is akármilyen technológiával készül! A napelemek 6 kw-os ára japán félcellás Sharp napelemeket tartalmaz, amelyhez német, vagy osztrák gyártmányú inverter társul. Emellett az ár magába foglalja az UV védelemmel ellátott kábelezést, a saválló acél tartószerkezetet és a munkadíjat is. A kivitelező pedig még ingyenes helyszíni felmérést is vállal azért, hogy a legideálisabb rendszert telepíthessék.

Ami még szimpatikussá tette őket, az az volt, hogy ha a felmérés eredménye azt mutatja, hogy nem lenne telepíthető az ideális rendszer, akkor ahelyett, hogy csak azért is telepítenének egy kisebb rendszert, ami talán semmire sem lesz jó, maximum arra, hogy kis bevételhez jussanak, inkább nem is telepítik a napelemeket. Ilyen egy tisztességes vállalkozás. A felmérés alatt egyébkét a tető dőlésszögét és állapotát nézik meg, az épület tájolását és az árnyékoló tényezőket, ezenfelül azt is felmérik, hogy milyen és mekkora teljesítményű elektromos fogyasztókkal lehet számolni. Ezeknek az adatoknak az ismeretében tesznek végleges árajánlatot.

Éppen ezért döntöttem még anno én is úgy, hogy ezt a kivitelezőt fogom megbízni a saját 6 kw-os napelem rendszerem megtervezésével és telepítésével. Nagyon segítőkészek voltak, és egyszerűen lehetett velük kommunikálni, emellett minőségi munkát is végeztek. Bármiféle meghibásodás esetén pedig nem kell attól tartanom, hogy 1-2 év múlva egyszerűen eltűnnek, anélkül, hogy a garanciát beválthatnám. Szerencsére a tető mérete és a szerkezetének az állapota lehetővé teszi azt, hogy ha a jövőben bővíteni szeretném az éttermet, vagy több elektromos eszközt beszerezni, akkor a napelemes rendszerem is bővíthető lesz majd további néhány panellal. Remélem erre lesz is lehetőségem a jövőben.